Lugtesansen: Duft-memory

Pædagogiske læringsmål

Barnet får her afprøvet sin lugtesans og evne til at identificere udvalgte lugte, som det kender fra hverdagen. Ved at sætte diverse lugte i kontekst opnås en større forståelse for de forskellige genstandes egenskaber og for det, næsen kan. Dertil stimulerer øvelsen hukommelsen og koordinationsevnen på samme legende måde, som barnet kender fra det klassiske vendespil.

"Lugtesansen er forbundet til hukommelsen mere end nogen anden sans. Nervecellerne i næsen er som de eneste sanseceller direkte forbundet med det limbiske system i hjernebarken, der bl.a. er hjemsted for menneskets intelligens og hukommelse. De øvrige sansers signaler sendes derimod først til bearbejdelse i hjernens nedre dele, inden de sendes til hjernebarken. Det er derfor oplagt at udfordre lugtesansen via hukommelsen."

 

Beskrivelse


Børnene skal gætte det hemmelige indhold i duftkrukkerne og hertil matche duftkrukkerne med det korrekte billedkort. Duftene repræsenterer morgenstunden, som børnene oplevede i Senses of Cities. Man vælger én duftkrukke og ét billede pr. omgang, og det gælder om at finde stik som i klassisk vendespil. Alle spillere må se billedet og dufte til krukken, men de må ikke sige højt, hvad de tror, der er i krukken! Spillet fortsætter, til alle stik er fundet. Det er vigtigt, at den voksne observatør har styr på, hvilke dufte, der er placeret hvor, så denne kan give stik til børnene, når de gætter rigtigt. Barnet med flest stik til slut vinder.


Varighed: 15-30 minutter                                                   Antal børn: 2-5 børn


Forberedelse: Til denne leg skal bruges 6-12 små krukker/glas/bøtter, hvor man lægger én duft i hver krukke, eksempelvis et lille stykke citron, sæbe, vanilje, æble, ost eller lignende fra morgenstunden. Duften dækkes med et stykke vat, så man skjuler indholdet. Er krukkerne gennemsigtige, pakkes disse ind i sølvpapir. Find en liste over dufte og billeder på her


Videreudvikling: Man kan bruge dufte fra mange forskellige kategorier, eksempelvis velkendte dufte fra børnehaven/skolen, fra haven, fra køkkenet osv. Man kan sætte sværhedsgraden op ved at fjerne billedkortene og i stedet lave dobbelt op af duftkrukkerne, så børnene kun skal matche de hemmelige dufte uden hjælp til, hvad der er i.